Ovidiu Muresanu wearing pants by Le Petit Indigent

Friday is in LOVE With O: BiOrganic Questions

Ovidiu Muresanu wearing pants by Le Petit Indigent

HellO, WOrld!

Ovidiu Muresanu wearing pants by Le Petit Indigent

Ieri am iesit sa-mi cumpar cate ceva de mancare. Da, mi se intampla destul de des asta, desi in frigiderul meu o sa gasiti cel mult iaurt si multe sticle cu vin. Insa cum a venit toamna si e perioada recoltelor, mi s-a facut teribil de pofta de niste fructe. Speram sa gasesc unele romanesti, insa tot ce aveau in magazin provenea din Grecia, Turcia, Spania sau Ecuador. Pana si merele erau din Austria! Mai sa fie, mi-am zis, stiam ca avem o multime de livezi in Romania, ce se intampla cu fructele de aici? De ce nu ajung in magazine? Ei bine, am cercetat si am aflat ca peste 80% din fructe merg la export. Iar din restul de 20%, foarte putine sfarsesc in magazine.

Ovidiu Muresanu wearing pants by Le Petit Indigent

Si atunci mi-am amintit de o surpriza destul de mare pe care am avut-o in Australia. In toate magazinele lor, dar mai ales in cele alimentare, exista raioane uriase dedicate produselor “Made in Australia”. Iar majoritatea australienilor cumpara de la aceste raioane, chiar daca de multe ori se intampla sa fie mai scumpe decat cele produse in Asia sau in America de Sud. I-am intrebat pe prietenii mei australieni de ce prefera sa plateasca mai mult si mi-au raspuns: pentru ca vrem sa mancam fructe si legume proaspete, nu aduse cu vaporul de nu stiu unde. Si atunci mananca organic, bio si mai scump. Dar asa ajuta si economia Australiei. Mi s-a parut un exemplu foarte bun de patriotism, nu unul lozincard, cum auzim de multe ori pe malurile Dambovitei.

Ovidiu Muresanu wearing pants by Le Petit Indigent

Anyway, consumul de alimente organice si bio din Romania este sub 0,5% din piata totala de alimente, conorm unui studiu publicat de Republica Bio. Asta in timp ce in Germania sau Austria procentul este de peste 7% si e in crestere. In Franta se inregistreaza anual 18.000 de fermieri certificati organic. In Romania avem in total mai putin de 30.000. Iar majoritatea fructelor si legumelor produse de ei merge la export. Asa ca noua ce ne ramane de facut? Putem merge la piata si sa speram ca pepenele pe care il cumparam este chiar de Dabuleni si nu e adus din Turcia, sau sa ne vizitam bunicii sau rudele ce inca locuiesc la tara si sa dam iama in gradina sau livada lor. Imi amintesc cum imi petreceam vacantele de vara in livada bunicilor, trecand din visin in par si invers, indopandu-ma cu cele mai delicioase fructe ever. Ca sa nu mai spun de struguri, care aveau un gust divin!! Aveau gust de fructe adevarate, nu ca cele pe care le gasim de cele mai multe ori in magazine. Off, dar asta se intampla in Mileniul trecut!

Ovidiu Muresanu wearing pants by Le Petit Indigent

Tu cand ai mancat ultima oara un fruct cules cu mana ta dintr-un pom?

Ovidiu Muresanu wearing pants by Le Petit Indigent

Hmm, cred ca ar trebui sa merg in”Practica agricola”. Macar o saptamana. Ar fi ca un sejur de detoxifiere, cred ca asa s-ar numi acum, nu?

Ovidiu Muresanu wearing pants by Le Petit Indigent

LOve,

  O.

Mai multe povesti pe The Stories of O.

The Project Friday is in LOVE with O. it’s realized with the special support of Molecule F, and it’s a tribute to Romanian designers.

Photography: Sebastian Florea
Hair Style: Robert Both Studio
Outfit: Murmur Tshirt and Le Petit Indigent trousers available on Molecule F, Birkenstock shoes, Too Late Watch, Polaroid Sunglasses, Pam Pam bag.

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *