Chanel – Little Black Jacket revisited

Stim ca asociati titlul clasicei rochii negre! Little black dress este piesa vestimentara  unanim acceptata, conform stilistilor si editorilor de moda de pretutindeni, ca fiind acel element esential, ce nu trebuie sa lipseasca din garderoba oricarei femei cu stil. De aceasta data, va vorbim despre jacheta neagra insa, o haina la fel de clasica ca si rochia despre care va vorbeam, poate doar mai putin populara.

NY Exhibition Little Black Jacket
NY Exhibition Little Black Jacket

Creata inital de Coco Chanel insasi,in anii 1954, Little Black Jacket s-a nascut din nevoia creatoarei de a raspunde curentelor  vestimentare ale epocii.  Revoltata de orientarile dominante ale vremii, Chanel a simtit nevoia sa protesteze in limbaj vestimentar, creand o jacheta in stil clasic care sa se opuna tendintelor cincizeciste.  De fapt, Chanel nu a protestat numai prin intermediul jachetei negre, ea a si verbalizat nemultumirile de atunci, afirmand : “Moda a devenit o gluma. Designerii au uitat ca in interiorul rochiilor sunt femei. Cele mai multe femei se imbraca pentru barbati si pentru ca vor sa fie admirate. Dar ele trebuie sa fie, de asemenea capabile sa se miste, sa intre intr-o masina fara ca hainele sa crape de pe ele! Hainele trebuie sa aiba o forma naturala.”

The little black dress - Chanel
The little black dress - Chanel

Chanel este creatoarea care a ajutat si la popularizarea conceptului de Little Black Dress. Rochia neagra , in acceptiunea de piesa clasica eleganta,a aparut mai devreme, o data cu anii 1926 cand tot Chanel a creat o serie de rochii negre scurte, ce au fost publicate in Vogue. Pana atunci, rochia neagra era purtata doar la ceremoniile funerare sau in perioadele de doliu si era considerat total nepotrivita in afara acestor ocazii.

Popularitatea rochiei negre s-a datorat in parte  si faptului ca re-interpretarea sa a concis cu o perioada economica de cumpana, cunoscuta in istorie sub numele de great depresion sau criza financiara a anilor ’30. Rochia neagra,conceputa initial ca o varianta eleganta la un pret abordabil, a fost imbratisata in aceasta perioada de tot mai multe femei care incercau sa impace criteriile estetice cu imperativul unor preturi care trebuiau sa fie rezonabile.

In anii ’60  rochia neagra, creata de Hubert de Givenchy  si purtata de Audrey Hepburn in filmul Breakfast at Tiffany’s, este ridicata la un nou statut. Audrey o poarta cu perle si o elibereaza de aerul auster acumulat in anii precedenti.

Audrey Hepburn Little Black Dress- Breakfast at Tiffany's
Audrey Hepburn Little Black Dress- Breakfast at Tiffany's

Nu putem sa nu observam similitudinile dintre cele doua piese, atat din punct de vedere al genezei, cat si al evolutiei de-a lungul timpului. Daca in perioada crizei economice din ’30, rochia neagra facea un adevarat come back , iata-ne  si pe noi 100 de ani mai tarziu, in mijlocul crizei mondiale relansand jacheta neagra de aceasta data, semn ca pana si in cercurile inalte, se impune o anume moderatie.

Carine Roitfeld The Little Black Jacket
Carine Roitfeld The Little Black Jacket

Relansarea Little Black Jachet va avea loc la scara mare, ajutandu-se de un proiect multimedia ce cuprinde o serie de evenimente de promovare, pe parcursul intregului an 2012, precum si o lansarea de carte.

Little Black Jacket cartea
Little Black Jacket cartea

Conceputa pentru a promova Little Black Jachet si valorile Chanel, cartea Little Black Jacket semnata Karl Lagerfeld, longevivul designer al casei Chanel, contine 113 fotografii care reprezinta tot atatea feluri de a purta acest item cheie. Imaginile surprind personalitati din diferite domenii, de la actrita Sarah Jessica Parker, modelul Joan Smalls sau Yoko Ono, sotia lui John lennon si muzician la randul sau,  care adapteaza jacheta neagra propriului stil, demonstrandu-i, inca o data, versatilitatea.

Sarah Jessica Parker
Sarah Jessica Parker

 

RiccardoTisci
Riccardo Tisci
Jane Birkin
Jane Birkin

Evenimentul de inaugurare Little Black jacket : CHANEL’s classic revisited by Karl Lagerfeld and Carine Roitfeld, a avut deja loc in Tokyo, in cartierul Omotesando si este in curs de desfasurare pe Wooster Street, New York pana pe 15 Iunie.

Cartea va fi disponibila in magazine incepand cu toamna acestui an.  Pana atunci insa, va lasam sa vizionati teaser-ul video Little Black Jacket: revisited.

 

Sursa:

http://thecoveteur.com/The_Little_Black_Jacket_Book

http://www.huffingtonpost.com/katherine-lagrave/chanel-little-black-jacket_b_1579767.html

Credit photo:

http://thetrenchcoatmen.blogspot.ro/2012/05/chanel-experience-little-black-jacket.html

Leave a reply

Your email address will not be published. Reguired fields are marked *